Terug naar weblog overzicht

 

Elektriciens een nieuwe stoppenkast in uw tuin laten aanleggen

26-11-2015

Een stoppenkast vervult een belangrijke functie. Een stopenkast zorgt er namelijk voor dat kortsluitingen voorkomen worden. Technisch gezien voorkomt een stoppenkast geen kortsluitingen maar wel de gevaarlijke situaties die als gevolg van een kortsluiting kunnen ontstaan. Als u de beschikking over elektriciteit in de tuin wilt hebben dan kunnen elektriciens voor u een extra groep in de meterkast aanleggen voor de elektriciteit in de tuin. Het is echter ook mogelijk om een nieuwe stoppenkast in de tuin aan te laten leggen. Welke oplossing voor uw situatie het beste is kunt u overleggen met de elektricien.

Elektriciteit in de tuin

Dat mensen de beschikking over elektriciteit in de tuin willen hebben kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld het installeren van buitenverlichting om extra sfeer in de tuin te krijgen kan een reden zijn. Ook worden er vaak elektrische apparaten in de tuin gebruikt, zoals grasmaaiers en elektrische heggenscharen. Als u deze wilt gebruiken dan is het niet ideaal om met een verlengsnoer vanuit het huis te werken. U kunt daarom het beste een elektricien een extra buiten stopcontact laten aanleggen in de tuin. Een buiten stopcontact voor de tuin is anders dan stopcontacten binnen in huis.  Buiten moet het stopcontact namelijk tegen vocht beschermd worden. Dit soort stopcontacten is daarom meestal afgedekt met een klep die ervoor zorgt dat er geen regen bij het stopcontact kan komen. Ook de elektriciteitsdraden die door de grond in de tuin lopen zijn van een dikkere laag plastic voorzien om deze te beschermen tegen vocht.

Een stoppenkast in de tuin

In de meeste gevallen kiezen mensen ervoor om voor de elektriciteit in de tuin gebruik te maken van de bestaande meterkast. Er wordt dan een aparte groep in de meterkast aangelegd voor de elektriciteit in de tuin en er wordt gebruik gemaakt van de stoppen in de meterkast. Dit is de makkelijkste oplossing. Het is echter ook mogelijk om een nieuwe stoppenkast in de tuin te installeren. Deze kan dan bijvoorbeeld in de garage of schuur worden aangelegd. Het voordeel van deze oplossing is dat de elektriciteit voor binnen en buiten beter gescheiden wordt gehouden. Mochten er zich problemen voordoen met de elektriciteit in de tuin dan heeft dit geen invloed op het elektriciteitsnetwerk binnen in huis. Het is wel een wat ingewikkeldere oplossing om dit zo te installeren, maar met de hulp van getrainde elektriciens is dit ook makkelijk te doen.